Cover, AVRO Modemaand, Kunst, Aziz Bekkaoui

Cover

In dit magazine vind je reportages over modetrends, een voorproefje op Fashion! een nieuw programma In KunstUur en kan je een documentaire uit het archief van Close Up bekijken.Lees ook het interview met modeontwerper Aziz Bekkaoui of een fashionblog en doe mee aan de prijsvraag, kortom dompel je onder in de wereld van mode.

De kunst van mode tijdens de AVRO Modemaand.

Mode, mode en nog eens mode. Er wordt veel over geschreven en ook op televisie kun je niet meer om de styling, modellen en modeprogramma’s heen. Maar er mist iets in dit drukke modelandschap, want mode is meer dan glamour, keiharde competitie, lange benen en catwalks.

Mode is ook een vorm van kunst, een creatief proces. Inspiratie, creativiteit en ambachtelijkheid zijn kanten van  mode die, geheel ten onrechte, niet in de schijnwerpers staan. Daarom brengt AVRO Kunst tijdens de Modemaand een Ode aan Mode.

De hele maand november is er bij de AVRO op televisie, radio en internet aandacht voor mode in de breedste zin van het woord. In dit magazine vind je reportages over modetrends, een voorproefje op Fashion! een nieuw programma In KunstUur en kan je een documentaire uit het archief van Close Up bekijken.

Een ode aan mode

Lees ook het interview met modeontwerper Aziz Bekkaoui of een fashionblog en doe mee aan de prijsvraag, kortom dompel je onder in de wereld van mode. En wil je jouw mening geven over stijl? Stem dan op jouw favoriete ontwerp tijdens de AVRO Self Made Fashion Wedstrijd. Nog meer mode beleven? Kijk naar het themakanaal Cultura.

Laat je inspireren tijdens de AVRO Modemaand, veel plezier!

De AVRO Kunstredactie

Video: Mannenmode

Mannen verleggen hun grenzen

Hoewel bijzonder geklede mannen nog steeds vaak beweren dat hun outfit puur ‘toevallig’ tot stand is gekomen worden mannen steeds modebewuster. Dit is de ervaring van drie pas afgestudeerde studentes van de ARTEZ academie die mannen fotograferen op straat.

Mannen durven steeds meer en gaan op zoek naar hun eigen identiteit. De grens tussen mannen en vrouwen vervaagt en dat zie je terug in kleurkeuze, skinnyjeans en oog voor detail.


Blog: Ilanka Verhoeven

Mode en kunst hebben niets met elkaar te maken. Of toch wel? De algemene beschrijving voor de term mode is de manier waarop kleding, leefstijlen en taalgebruik op een bepaald moment leuker worden gevonden.

Kunst is alles wat door een mens is gemaakt dat tot doel heeft het menselijke zintuig en geest te prikkelen. Maar waarom en wanneer is iets kunst?

"Mooi" is niet perse genoeg om het predicaat kunst te verdienen, als we het over mode hebben daarentegen draait het meestal om het accentueren van schoonheden en verbergen van oneffenheden. Daarmee wil ik niet zeggen dat mode geen kunst kan zijn omdat het in meeste gevallen gaat om de schoonheid. Nee, de kunst in mode is de expressie van bepaalde gedachtes en/of overtuigingen in kleding. Daarin vallen mode en kunst op dezelfde lijn, een kunstenaar vertelt ook een verhaal.

Als je het mij vraagt zijn mode en kunst altijd met elkaar verbonden geweest.
Bij mij komt een andere vraag opborrelen. Namelijk, is deze vorm van kunst altijd aanschouwelijk? Prikkelbaar is het in ieder geval wel.

Tijdens de afgelopen MTV Awards kwam Lady Gaga met haar vleesjurk het podium op en oh my god wat deed dat pijn aan mijn ogen. Het enige wat nog ontbrak was een schaaltje jus en aardappelen. Ondanks dat ik het er verschrikkelijk uit vond zien, laat zij op de meest duidelijke manier zien wat de cross-over is tussen kunst en mode. Kunst gebruik je namelijk om meer te vertellen dan esthetiek kan en daarin is Lady Gaga geslaagd.
De getoonde lente collecties voor 2011, in mode walhalla Parijs daarentegen, laat zien dat het niet in de extreme hoeft te gaan. De subtiele uiting van kunst en mode vonden we terug in de collectie van Jill Sander. Eigenwijze vormen noem ik het, voor de zelfverzekerde vrouw die graag een stijlvolle statement maakt. Mrs. Gaga, mijn ogen zouden het fijn vinden als u dit ook een keer probeert.

Het neerzetten van vernieuwende collecties elk seizoen van het jaar is al een kunst op zich.
Laat ik duidelijk zijn. This art lover is no fashion victim.
www.fashion-nerdic.com

Preview: Fashion! in AVRO KunstUur

"Er is een drive die je niet kunt verklaren"

Vanaf 6 november in het KunstUur: de nieuwe serie Fashion! In elke aflevering wordt een kijkje genomen in de werkplaats van de succesvolle labels G-sus, The People of the Labyrinths, Spijkers en Spijkers en Jan Taminiau.

Ook worden de ambitieuze studenten William, Zonia, Magnus en Peet gevolgd. Op de modeacademie in Arnhem leren ze hun creativiteit richting te geven en hun plek in de modewereld te veroveren.

JOFF, Judith ter Haar en Twan Meijerink, samen het artistiek team van de Arnhem Mode Biënnale, nemen de outfits van mensen op straat onder de loep. Wat betekent de kleding die je draagt?
KunstUur, iedere zaterdag tussen 17.00 en 18.00 uur op Nederland 2

Exclusief AVRO ontwerp voor nieuwe leden

Een sierlijke bedelarmband cadeau

Word nu AVRO Cultuurlid voor slechts € 10,- per jaar. Je steunt dan de AVRO om uitdagende en inspirerende programma’s te kunnen blijven maken en uitzenden.

Als welkomstgeschenk mag je één van de drie, speciaal voor de modemaand ontworpen bedelarmbanden uitkiezen!

Verrassende designs, handgemaakt, bijzonder mooi uitgevoerd, met pure materialen. Alle armbanden zijn nikkelvrij.

 Je ontvangt het armbandje in een luxe organza verpakking.

Word hier lid en kies een armband!

Geen grenzen voor Aziz Bekkaoui

In hartje Amsterdam zit het atelier van de innovatieve modeontwerper Aziz Bekkaoui. Bij binnenkomst is het eerste dat opvalt de rekken vol met gouden kleding. "Nog van het Gouden Kalf Defilé" vertelt zijn assistent. Even later komt Aziz binnen en vol enthousiasme vertelt hij wat volgens hem mode nou precíes is.

Naam: Aziz Bekkaoui
Opleiding: Artez Arnhem
Lievelingskleur: Grijswaarden maar dat zijn geen kleuren dus dan maar rood en blauw

Al vanaf de modeacademie in Arnhem ziet Aziz geen onderscheid tussen verschillende werelden. Hij combineerde dan ook allerlei uiteenlopende disciplines die hij interessant vond zoals grafisch ontwerp, architectuur en vrije kunst: "Wat ik creëer, zie ik nooit in één bepaalde wereld maar in een algemene wereld". Bovendien is één wereld hem veel te benauwend en in hokjes gedacht. De dingen die hij maakt en organiseert, creëert hij niet alleen maar voor de elite en de rode loper maar voor een breder publiek.

"Leuk dat de AVRO een Modemaand gaat organiseren, ik ben erg blij met de extra aandacht voor mode" zegt Aziz. Maar wat houdt mode voor hem eigenlijk in?

Mode is volgens Aziz de weerspiegeling van de maatschappij. "Mode is niet iets waarvoor je naar een catwalk hoeft te gaan of waarvoor je moet gaan shoppen. Je wordt er mee wakker, het is overal om je heen en het beperkt zich niet alleen maar tot kleding."

Je moet niets voor vanzelfsprekend aannemen

Geen grenzen voor Aziz Bekkaoui

Hij legt uit hoe ver mode volgens hem gaat, dat het zich niet alleen beperkt tot wat een ontwerper de mensen voorschotelt maar dat het met lifestyle, mentaliteit en bewustzijn te maken heeft; eigenlijk heeft mode te maken met alles dat je ziet, draagt en beleeft. "Mode is allang geen dictaat meer van ontwerpers. Het is geen deadline voor een specifieke show, van een winter of zomercollectie; voor mij kent mode geen grenzen."

"Ik vind het belangrijk dat creatievellingen uit de traditionele kaders stappen. Interessant vind ik wat nu eigenlijk het doel van kunst is. Voor mij is dat mensen inspireren, doen wat je inspireert en niet in hokjes denken. Mode is zowel een autonome als een toegepaste kunstvorm en daarnaast is het ook handel. Daar moet je een balans in zien te vinden."

Tijdens zijn eigen catwalkshows creëert Aziz spectaculaire avonden waarin hij zijn publiek bij de show betrekt en zijn collectie op een eigentijdse manier weet neer te zetten. "Ik speel graag met tradities; waarom lopen modellen over een catwalk en waarom zit het publiek te kijken vanaf de zijlijn en hoe is het ontstaan dat het zo gebeurt?

Mode is de weerspiegeling van de maatschappij

Het publiek is onderdeel van de show. Een show kun je door alle nieuwe ontwikkelingen gemakkelijk later terugkijken. Daarom is het publiek dat op dat moment aanwezig is uniek. Zij zijn onderdeel van de show en dat vind ik inspirerend. Waarom zou je de rollen van het publiek en de modellen niet omdraaien? Je moet niets voor vanzelfsprekend aannemen."

Wat Aziz wil overbrengen met zijn werk is inspiratie en ‘out of the box’ denken. Als kind kwam hij in aanraking met mode door clichébeelden uit bladen: "Eenzijdige gekke dingen van de catwalk waar je geen boodschappen mee kon doen op de fiets." Dat beïnvloedde hoe men over mode dacht waardoor deze, volgens Aziz, op een eenzijdige manier belicht werd. "Wat ik zelf gezien heb als tiener, daar vanuit ben ik gaan denken. Ik wil mensen inspireren, of je nou fotograaf, kunstenaar of architect bent. Maak geen keuzes op basis van de verwachtingen van andere mensen maar denk ‘out of the box’ en verbreek de clichés!"
© Goud (cover): Petrovsky & Ramone
© Performance Paris Moi: Desiree van Hoek

Preview: Modedocumentaires in Close Up

Mode van hoog niveau

Close Up zendt in de maand november iedere zaterdag een prachtige modedocumentaires uit.

Berlijn: Mode achter de muur
Dinsdag 9 november 23.00 uur Ned. 2

Christian Dior. De man achter de mythe
Zaterdag 13 november 10.30 uur Ned. 1

The Day Before – Sonia Rykiel  markeert.
Zaterdag 20 november 10.30 uur Ned. 1

De magie van modeontwerper Marc Jacobs 
Zaterdag 27 november 10.30 uur Ned. 1

KunstUur Fashion!

Win een Modefoto

Win een hoogwaardige fotoprint van Violette Cornelius (40x50cm) uit de Printshop van het Nederlands Fotomuseum.
 
Violette Cornelius (1918 - 1997) heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse documentaire fotografie en werkte samen met andere bekende fotografen als Ed van der Elsken, Ata Kando, Cas Oorthuys en  Paul Huf. 
 
Doe hier mee aan de prijsvraag.

Foto:
Modeshow van Dick Holthaus, 1961 © Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum

Video: Maritieme Mode

Maritieme mode, tijdloos en modieus

In het Maritiem Museum Rotterdam is momenteel de tentoonstelling 'Fashion Ahoy!' te zien. Modecurator Sjouk Hoitsma vertelt over het beginpunt van maritieme kleding, de invloed van de borstrok van matrozen en tatoeages van zeelieden.

Voor een fotoshoot werd de machinekamer van het schip SS Rotterdam als locatie gebruikt. Joost van Gorsel, creative director, legt uit op welke manier maritieme elementen hierin zijn verwerkt.

Esme Umarella, stylist en eigenaar van een kledingzaak, laat zien dat kleding vandaag de dag nog altijd geïnspireerd is op elementen uit de maritieme mode.


De rode loper

Uit het Archief van Close Up

Documentaire: De Rode Loper
De laatste vijftien jaar is er een mega-industrie ontstaan op basis van de rode loper. In het Oscar weekend van 2010 wierp AVRO Close Up een kritische blik op het glamour fenomeen, de rodeloper, waarachter een miljardenbusiness schuil gaat.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

AVRO Selfmade Fashion wedstrijd

Stem op jouw favoriete ontwerp

Modestudenten laten hun persoonlijke stijl zien tijdens de AVRO Selfmade Fashion Wedstrijd. Het uitgangspunt van de wedstrijd is een uniek ontwerp geïnspireerd op de student als persoon.

De jury
De ontwerpen worden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Simone Dernee, Chef Mode van de Marie Claire, Fashion Consultant Carlo Wijnands en Modeontwerper Jan Taminiau.


Publieksprijs
Stem hier op jouw favoriete ontwerp.

De winnaars worden bekend gemaakt in de Opium TV uitzending van 7 december 2010.

Stephen Jones & the accent of fashion

Hoeden, in vele kleuren, soorten en maten zijn tot 13 februari 2011 te zien in het Mode Museum in Antwerpen. Hier vindt een overzichtstentoonstelling plaats van de beroemde Britse hoedenmaker Stephen Jones, ter ere van het 30-jarig bestaan van het Stephen Jones Millinery Huis.

Het MoMu spreekt van een bijzondere tentoonstelling waar meer dan 120 ontwerpen van Jones te bezichtigen zijn. Jones heeft diverse hoeden ontworpen voor beroemdheden uit de muziekbusiness als Madonna, Beyonce, Mick Jagger en David Bowie. Daarnaast werkte Jones samen met Christian Dior, John Galliano, Claude Montana en Marc Jacobs.

Het MoMu deelt de tentoonstelling op een thematische wijze in waarbij vier inspiratie thema’s centraal worden gesteld: Avontuur, Wetenschap, Rococo en Glamour. Al deze thema’s bieden een ander inzicht in de wereld van deze beroemde hoedenmaker en tonen uiteenlopende ontwerpen. Naast werk van Jones is ook een fotocollage te bewonderen van Anna Piaggi met Jones in de hoofdrol.

De ontwerpen van de hoedenmaker Stephen Jones zijn tot 13 februari 2011 te bewonderen in het Mode Museum in Antwerpen.

Pakhuis de Zwijger

Expositieavond: The Future of Fashion

De AVRO Modemaand wordt afgesloten met een expositieavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op donderdag 9 december.

De avond start met een voorpremière van de Close Up documentaire: 'The Day Before: Jean Paul Gaultier'. Verder tonen tien modestudenten hun winnende ontwerpen van de  Selfmade Fashion Wedstrijd en vertellen experts uit het vakgebied over de toekomst van mode. Je bent van harte uitgenodigd!


Kijk voor meer informatie over de expositieavond en voor veel meer mode op kunst.avro.nl en volg ons op Facebook en Twitter