Jort Kelder

Hoe heurt het eigenlijk?

Jort Kelder onderzoekt: is ons koninkrijk toe aan nieuwe adel?

Op dit moment zijn er geen uitzendingen.

Hoe heurt het eigenlijk?

In Hoe heurt het eigenlijk? gaat ‘polderdandy’ Jort Kelder op zoek naar de verschillen tussen oud en nieuw geld in Nederland.

Bekijk hierboven in de player de kerstspecial

In een extra lange kerstuitzending van AVRO’s Hoe heurt het eigenlijk? bezoekt Jort Kelder het St. Tropez van de Alpen, tevens bakermat van de wintersport: het Zwitserse Sankt Moritz. Ook glijdt Kelder in stijl van de zwarte piste, eet hij peperdure truffelpizza tussen de Russen en brengt hij een bezoekje aan de Cresta Run: een levensgevaarlijke mensen-ijsglijbaan. De feestdagen zijn bij uitstek hét moment voor adellijk liefdadigheidswerk, Jort gaat daarom volgens deze traditie op zoek naar de ultieme kerstgedachte. Daarnaast wordt de feestsfeer in Amsterdam Zuid gepeild en begraaft Jort zich tussen de antieke koffers in een verborgen winkeltje in Londen. 

De titel van het tv-programma Hoe heurt het eigenlijk? is ontleend aan het gelijknamige boek van Amy Groskamp-Ten Have, een etiquette-Bijbel die al generaties geldt als een houvast voor ‘nette mensen’ in kwesties van fatsoen en goede smaak. Sinds de eerste druk van ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ in 1938 verscheen, is er veel veranderd in het vlakke Holland. 

Oude adellijke- en patriciërgeslachten verschrompelden, een nieuwe generatie rijken kwam op - niet zelden luidruchtig en opzichtig. ‘He-le-maal leuk, helemaal top’, zouden ze zelf scanderen, maar hoe bekijken de oude elites het gedrag der nieuwe rijken? Jort Kelder gidst de kijker door het vaak onzichtbare mijnenveld van de klassenmaatschappij. Hierbij gaat hij met ‘Amy’ in de hand op onderzoek uit, van aristocraten en patriciërs tot eerste generatie-ondernemers, van adellijke ballen en soiréetjes tot spetterende partijtjes aan de Côtes d’Azur. 

De toon van Hoe heurt het eigenlijk? is soms schalks, vaak hilarisch, vooral onderzoekend en steeds met enig respect. Kelder duidt en confronteert, maar laat ruimte voor zowel humor als weemoed, voor stilte en snelheid. Kelder: “Dit programma ‘heurt’ bij de AVRO en is schatplichtig aan zowel Gert-Jan Dröges Glamourland als mijn eigen ‘Bij ons in de PC’.”

Lid worden

Krijg 4x per jaar het Kunst & Cultuur Magazine

én:
  • - Exclusieve kortingen en
    unieke lezingen
  • - Bijzondere aanbiedingen en
    indrukwekkende exposities
  • - Speciale rondleidingen
  • - Slechts 10 euro
    per jaar

Website Jort Kelder

Jort en echtpaar Dedem bij DWDD